Na zdrowie! Combucha - przepis!
Przez jednych wymawiana jako "kombucza" przez innych "kombucha":
Combucha - "grzybek" herbaciany
Wiem, że napisano o niej już tak wiele, że nic nowego nie napiszę. Obiecałam, że podzielę się z Wami informacjami na temat stosowanych przez nas "specyfików" więc dzisiaj padło na Combuchę:-)
Postaram się opisać wszystko krótko i jasno by każdy mógł zacząć swoją przygodę z piciem tego napoju.
Jak wyhodować swoją Combuchę? ( na 1 litr napoju).
Kupujesz grzybka lub dostajesz od miłego, znajomego hodowcy :-)(Mamy kilka nadwyżek) Potrzebujesz słoik lub inne naczynie (nie może być plastik ani metal, nie używamy też metalowych sitek).1. Wlewasz do garnka 1 litr zimnej wody, wsypujesz łyżkę zielonej herbaty i pilnujesz by woda nie zawrzała. Gdy woda osiągnie około 85stopni (gdy zacznie szumieć) wyłączasz i czekasz 5 minut.
2. Przecedzasz herbatę i wsypujesz 4 czubate łyżki cukru. (Proszę nie bać się cukru gdyż bakterie przerobią go do zdrowej postaci).
3. Pozostawiasz do wystudzenia.
4.Wlewasz herbatę na Combuche do słoika lub innego pojemnika i zostawiasz na około 5 dni w ciepłym i ciemnym miejscu przykryte gazą.
4. Po 5 dniach napój ze słoika przecedzamy przez sitko do innego słoika lub butelki. Jest gotowy do picia, nadmiar napoju przechowujemy w lodówce.
5. Combuchę płukamy pod bieżąca wodą.
5. Wkładamy do słoika i powtarzamy wszystko od nowa od punktu 1.
Z czasem Combucha zacznie się rozmnażać :-) Nadwyżki przekładasz do kolejnego słoika, rozdajesz chętnym lub sprzedajesz :-) Nowa Combucha ma kolor biały, a starsza ma kolor brązowy i wtedy można ja wyrzucić lub dać zwierzętom hodowlanym :-)
Jak zapomnisz przelać "grzybka" nie wylewaj napoju! Zamienia się on w doskonały ocet i może posłużyć jako dodatek np. do sałatki! Pycha!!!!
Jak stosować napój?
Co nam daje picie Combuchy?
- zawiera kilkanaście szczepów probiotycznych bakterii wspomagających pracę układu pokarmowego i wydalniczego. Bakterie te zapobiegają powstawaniu grzybic i rozwojowi szkodliwych bakterii.
- oczyszczanie wątroby, woreczka żółciowego, jelita cienkiego i grubego,
- wzmacnianie systemu odpornościowego bo sprawnie działające narządy są gotowe do walki z pojawiającymi się zagrożeniami.
- działanie uspokajające, łagodzenie migren i bólu głowy,
- Combucha zabija Helicobacter pylori
- regulacja przemiany materii
- zapobiega dolegliwościom klimakterycznym
I wiele, wiele innych powodów by pić Combuchę!
Napój jest delikatnie gazowany.
Na zdrowie! :-)
Maja i Gerard
Maja i Gerard
Gdyby Twój najlepszy przyjaciel potrzebował wsparcia w odzyskaniu zdrowia, czyż nie radziłbyś mu stosować wszelkich możliwych metod by tylko mu pomóc? Pewnie tak. Dlaczego? Bo jest Ci bliski, bo Ci na nim zależy, bo kochasz? Spójrz w lustro, taki przyjaciel patrzy na Ciebie i czeka aż się nim zaopiekujesz, potraktujesz z miłością. Do dzieła!
Pozdrawiam,
Maja
Komentarze
Prześlij komentarz