Na zdrowie! Combucha - przepis!

 Przez jednych wymawiana jako  "kombucza" przez innych "kombucha":

Combucha - "grzybek" herbaciany

Wiem, że napisano o niej już tak wiele, że nic nowego nie napiszę. Obiecałam, że podzielę się z Wami informacjami na temat stosowanych przez nas "specyfików" więc dzisiaj padło na Combuchę:-)
Postaram się opisać wszystko krótko i jasno by każdy mógł zacząć swoją przygodę z piciem tego napoju.


Jak wyhodować swoją Combuchę? ( na 1 litr napoju).

 Kupujesz grzybka lub dostajesz od miłego, znajomego hodowcy :-)(Mamy kilka nadwyżek)  Potrzebujesz słoik lub inne naczynie (nie może być plastik ani metal, nie używamy też metalowych sitek).

1. Wlewasz do garnka 1 litr zimnej wody, wsypujesz łyżkę zielonej herbaty i pilnujesz by woda nie zawrzała. Gdy woda osiągnie około 85stopni (gdy zacznie szumieć) wyłączasz i czekasz 5 minut.

2. Przecedzasz herbatę i wsypujesz 4 czubate łyżki cukru. (Proszę nie bać się cukru gdyż bakterie przerobią go do zdrowej postaci).

3. Pozostawiasz do wystudzenia.

4.Wlewasz herbatę na Combuche do słoika lub innego pojemnika i zostawiasz na około 5 dni w ciepłym i ciemnym miejscu przykryte gazą.



4. Po 5 dniach napój ze słoika przecedzamy przez sitko do innego słoika lub butelki. Jest gotowy do picia, nadmiar napoju przechowujemy w lodówce.




5. Combuchę płukamy pod bieżąca wodą.


5. Wkładamy do słoika i powtarzamy  wszystko od nowa od punktu 1.


Z czasem Combucha zacznie się rozmnażać :-) Nadwyżki przekładasz do kolejnego słoika, rozdajesz chętnym lub sprzedajesz :-) Nowa Combucha ma kolor biały, a starsza ma kolor brązowy i wtedy można ja wyrzucić lub dać zwierzętom hodowlanym :-) 

Jak zapomnisz przelać "grzybka" nie wylewaj napoju! Zamienia się on w doskonały ocet i może posłużyć jako dodatek np. do sałatki! Pycha!!!!  

Jak stosować napój?

Na początek pijemy przez około miesiące 2 razy dziennie po pół szklanki. Po tym czasie, gdy organizm się przyzwyczai można pić jak każdy inny napój ,w większej ilości :-)

Co nam daje picie Combuchy? 

  • zawiera kilkanaście szczepów probiotycznych bakterii wspomagających pracę układu pokarmowego i wydalniczego. Bakterie te zapobiegają powstawaniu grzybic i rozwojowi szkodliwych bakterii.
  • oczyszczanie wątroby, woreczka żółciowego, jelita cienkiego i grubego,
  • wzmacnianie systemu odpornościowego bo sprawnie działające narządy są gotowe do walki z pojawiającymi się zagrożeniami.
  • działanie uspokajające,  łagodzenie migren i bólu głowy,
  •  Combucha zabija Helicobacter pylori
  •  regulacja przemiany materii
  • zapobiega dolegliwościom klimakterycznym

    I wiele, wiele innych powodów by pić Combuchę!

 Napój jest delikatnie gazowany.
Na zdrowie! :-)
Maja i Gerard 

Pyszne! Wasze zdrówko!

Gdyby Twój najlepszy przyjaciel potrzebował wsparcia w odzyskaniu zdrowia, czyż nie radziłbyś  mu stosować wszelkich możliwych metod by tylko mu pomóc? Pewnie tak. Dlaczego? Bo jest Ci bliski, bo Ci na nim zależy, bo kochasz? Spójrz w lustro,  taki przyjaciel patrzy na Ciebie i czeka aż się nim zaopiekujesz, potraktujesz z miłością. Do dzieła! 
Pozdrawiam,
Maja

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

5 pomysłów na prezent od WyszywAnki!

Rusz dupę ;-)

I tak w kółko - certyfikaty w szufladzie.